We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Met behulp van dit zorgprogramma houdt de huisarts vinger aan de pols en wordt u ondersteund bij het goed voor uzelf zorgen. Binnen de praktijk kunnen de huisarts en POH GGZ volwassenen, kinderen en jongeren met psychische klachten ondersteunen.
Binnen de huisartsenpraktijk kunnen de huisarts en praktijkondersteuner GGZ volwassenen, kinderen en jongeren met psychische klachten ondersteunen.
Het team dat u kan ondersteunen bij uw psychische klachten bestaat verder uit:
In sommige gevallen ligt de oplossing van de klachten op het vlak van welzijn/sociale domein. De praktijkondersteuner of huisarts kan u ook daarnaar toe verwijzen voor verdere hulp. Denk bijvoorbeeld aan WIJeindhoven.
Er zijn diverse personen betrokken bij de zorg rondom uw psychische klachten. De eerste persoon bent u natuurlijk zelf en daarnaast, waar gewenst, uw partner of een andere naaste. Ook ouders van een kind of jongere met psychische klachten kunnen bij het zorgprogramma betrokken worden.
Daarnaast zijn er één of meerdere hulpverleners betrokken in de zorg voor uw klachten. Samen met alle betrokkenen denkt en beslist u mee over uw begeleiding en behandeling.
Lees hier meer over wat u zelf kunt doen om te werken aan uw gezondheid.
Samen met uw zorgverlener bepaalt u het verloop van uw begeleiding. Dit gebeurt op basis van de informatie die u zelf geeft, uw eigen hulpvraag, de uitslagen van bijvoorbeeld vragenlijsten en kennis over het beloop van bepaalde klachten.
Afhankelijk van uw hulpvraag zal samen met u de keuze gemaakt worden voor de best passende zorg. Bijvoorbeeld een verwijzing naar het wijkteam, gesprekken bij de praktijkondersteuner, online hulp, een groepstraining of workshop, gebruik van medicatie. Of een combinatie hiervan.
De huisarts maakt in één of meerdere gesprekken een inschatting van de ernst van uw klachten. Meestal wordt hiervoor een vragenlijst gebruikt die u invult. Zo kan de huisarts u vragen een ‘Psyscan’ in te vullen of een ‘vragenlijst positieve gezondheid’.
Vragenlijst Positieve Gezondheid
De uitslag van de vragenlijst kunt u zelf ook inzien. Hierin staan soms ook al adviezen over de vorm van begeleiding of behandeling die bij uw klachten passen. U kunt deze alvast zelf doorlezen en nadenken welke hulp u prettig zou vinden.
Wij gaan we er van uit dat mensen met chronische en/of psychische klachten zelf een belangrijke rol spelen in wat ze willen en kunnen veranderen en wanneer en wat er voor nodig is. Dit noemen we positieve gezondheid.
In de gesprekken met uw hulpverlener bekijkt u welke thema’s voor u belangrijk zijn om uw gezondheid te verbeteren. Met als doel om uw eigen mogelijkheden en kwaliteiten in te zetten en zo de regie over uw leven te houden.
De vorm en frequentie van het contact dat u met uw zorgverlener(s) heeft is afhankelijk van wat bij uw klachten en hulpvraag past. Met uw praktijkondersteuner maakt u persoonlijke afspraken over de begeleiding die u van de huisartsenpraktijk wilt ontvangen. Naast fysieke consulten kunt u hierbij ook denken aan digitale consulten via MijnGezondheid.net, beeldbellen of telefonisch contact.
Persoonlijke afspraken kunt u terugvinden in uw dossier op MijnGezondheid.net.
Samen bepaalt u het verloop van uw begeleiding en wordt een keuze gemaakt voor de best passende zorg (juiste zorg op de juiste plek).
Afhankelijk van uw hulpvraag zal samen met u de keuze gemaakt worden voor de best passende zorg. Er kan gekozen worden voor online hulp via Evie; een online platform met informatie, tips en adviezen om met uw situatie om te gaan.
Ook kan het zijn dat een groepstraining of workshop goed aansluit bij uw vraag en klachten. Post-Z biedt diverse trainingen aan die u kunnen helpen bij uw psychische klachten, zoals:
Daarnaast kunt u aansluiten bij een of meerdere workshops Positieve Gezondheid om uw gezondheid te vergroten. Een overzicht van alle beschikbare trainingen vindt u op de website van Post-Z.
De zorg die u krijgt valt onder huisartsenzorg. Alleen voor medicatie geldt een eigen risico en voor groepstrainingen kan een kleine eigen bijdrage gelden. De psychosomatisch fysiotherapeut wordt vergoed afhankelijk van hoe u verzekerd bent.